Modelovereenkomsten

De afschaffing van de VAR per 1 mei 2016

De VAR bestaat niet meer, in plaats daarvan zijn er nu modelovereenkomsten te downloaden via de Belastingdienst website. De modelovereenkomsten zijn niet verplicht, je hoeft er dus geen gebruik van te maken. Maar als je er wel gebruik van maakt en werkt volgens een modelovereenkomst dan is er geen sprake van loondienst en hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden.

Voor iedere opdracht een nieuwe overeenkomst opstellen?

Je hoeft niet voor iedere nieuwe opdracht een nieuwe overeenkomst op te stellen. Je kiest (in samenspraak met de opdrachtgever bijvoorbeeld) één van de algemene modelovereenkomsten op de Belastingdienst website en stuurt deze als bijlage mee in de e-mail waarin de afspraken tussen u en de opdrachtgever worden vastgelegd. Of verwijs naar het nummer van de modelovereenkomst. Zolang je volgens de afspraken uit de modelovereenkomst werkt is er geen sprake van loondienst.

Als je al zeker bent dat er geen verwarring kan zijn over dat je niet werkt in loondienst?

Als je bijvoorbeeld stukadoor bent en werkt voor particulieren, dan hoef je geen modelovereenkomst in te vullen. Of als je fotograaf bent en een speciale dag voor een bedrijf komt vastleggen. 

Als je een langere tijd voor een bedrijf werkt, bijvoorbeeld in een functie die ook met eigen personeel is ingevuld (bijvoorbeeld je bent lasser en wordt ingehuurd door een groot bedrijf, waar ook lassers in loondienst zijn), dan is het aan te raden om een modelovereenkomst in te vullen.

Als je hier klikt dan kun je een voorbeeld modelovereenkomst downloaden als word bestand.

Alle modelovereenkomsten kun je vinden op www.belastingdienst.nl/ozo deze zijn beschikbaar als PDF bestand.

 

ZZP'er Boekhouding is een onderdeel van Administratiekantoor van Riet.

Naam:  Administratiekantoor van Riet 
Adres: Escherstraat 19
Postcode: 3335 DC
Woonplaats: Zwijndrecht
KvK nummer: 24486861
BTW nummer:   
Telefoon: 06-42 32 00 05
Beconnummer: 665307